50 jaar kunstnagels

 

De geschiedenis van de kunstnagel gaat terug naar de jaren zeventig. Toen waren kunstnagels vooral populair bij Hollywood sterren en artiesten. In de jaren tachtig gingen ook gewone vrouwen massaal kunstnagels dragen. Daardoor werden duurzaamheid en houdbaarheid van de kunstnagel erg belangrijk, want de nagel moeste nu zeker drie tot vier weken mooi blijven.

In deze jaren was er alleen acryl verkrijgbaar, dat werd aangebracht met sjablonen. In het begin van de jaren tachtig werden de acryl nagels lang en vierkant gedragen, vaak Ferrari-rood gelakt en zo plat als een surfplank. Helemaal passen bij de tv-serie Dynasty en opnames van zangeres Dolly Parton.

Halverwege de jaren tachtig ontstond er een ware revolutie doordat voor het eerst tips op de markt kwamen. Hiermee kon je kunstnagels maken met een natuurlijke bolling en kleur. Tegelijkertijd werden er gel-producten ontwikkeld, die ook de natuurlijk ogende kunstnagel mogelijk maakten. Een grote stap voorruit, want dat was de wens van veel klanten: natuurlijke nagels die niet van echt waren te onderscheiden…

De grootste vooruitgang kwam met de French Manicure nagel. Op puur chemisch niveau was het weer een enorme stap vooruit, want nu waren er producten die niet meteen verkleurden. Ook voor de klant kwam met French Manicure een droom uit: nagels die overal bij passen en de natuurlijke nagels zelfs overtreffen. Er werden nog steeds veel vierkante nagels gedragen, maar omdat nagelstyliste nu konden werken mat tips, hadden die nagels wel een mooie natuurlijke bolling.

In de jaren negentig werden nagelwedstrijden steeds populairder. Daardoor veranderde de vorm van de kunstnagel sterk. De nagels werden dunner, langer, kregen een diepere c-curve en dramatisch smile-line…

Kortom, de stap werd gezet naar extreme French Manicure wedstrijdnagels, hoewel het nog jaren zal duren voordat deze kampioentechnieken en -stijl hun weg zouden vinden naar de dagelijkse salonpraktijk.

 

Sinds 2000 is ons vak erg snel geëvolueerd omdat nieuwe markten, zoals Rusland en het verre Oosten, de kunstnagel omarmd hebben. Uit Rusland kwam dan ook de bekendste nieuwe nagelvorm: de stilettonagel, genoemd naar de vlijmscherpe dolk. De populariteit van deze nagelvorm komt voort uit de wens langere nagels te dragen die elegant en sierlijk zijn. Maar omdat de nagels extremer worden, werd het steeds belangrijker de nagelstructuur sterk en flexibel te houden. Hierdoor kwamen technieken in opmars als pinchen en het werken op sjablonen waarmee je de stilettonagel, smaller en scherper kon maken. De Russische invloed op de West-Europese nagelmarkt is blijvend gebleven en heeft geleid tot nog extremere vormen. Draagbaarheid was niet langer een vereiste, maar werd een bijzaak. Zo kwamen nagelvormen als de Bridge, Edge Pyramide in de mode: extravagante vormen die vragen om uitgebreide nail art en design.

Sinds 2011 zien we een sterke tendens naar de terugkeer van kortere, natuurlijke nagels, gelakt met gelpolish. Eindelijk worden kunstnagels een absolute beauty must have. Door gelpolish is de klant binnen een uur klaar in de nagelstudio en heeft ze minstens drie weken mooie nagels. De natuurlijke nagel kan mooi op lengte komen en daardoor is de klant nog trotser op ‘haar’ nagel. De hipste trendkleuren en effecten bieden zelfs de meest modebewuste vrouw een passende kleur.